Po troch mesiacoch dnes otvorili hraničný priechod Ubľa-Malyj Bereznyj

10.12.2008 Snina

Ubľa/Snina – Na slovensko–ukrajinskej hranici dnes slávnostne otvorili zrekonštruovaný objekt colného hraničného priechodu Ubľa – Malyj Bereznyj.
\"Tento dočasný hraničný priechod bol sprevádzkovaný v roku 1995 a jeho životnosť bola odhadovaná na 10 rokov. Vzhľadom na to, že obchodný styk a turistický ruch sa medzi oboma krajinami zintenzívnil a bolo potrebné zlepšiť priepustnosť hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom, rozhodla sa colná správa uskutočniť rozsiahlu rekonštrukciu areálu hraničného priechodu, tak aby spĺňal kritériá európskeho štandardu, \" uviedla počas slávnostného príhovoru generálna riaditeľka Colnej správy SR Eleonóra Kročanová.
Obnova priechodu bola zrealizovaná v súvislosti so splnením podmienok vstupu Slovenska do Európskej únie a schengenského priestoru na základe uznesení vlády SR z rokov 2005 a 2008. Celková výška investičných nákladov spojených s rekonštrukciou a inžinierskymi činnosťami predstavuje asi 50 miliónov Sk (1.659.696 eur). \"V rámci obnovy areálu boli realizované práce v časti hlavnej administratívnej budovy, zastrešenie vonkajších vybavovacích priestorov a sprevádzkovanie nových sociálnych zariadení, ktoré budú slúžiť nielen zamestnancom, ale aj cestujúcej verejnosti, \" povedal po otvorení priechodu riaditeľ Colného úradu v Michalovciach Ladislav Brada. Počas realizácie projektu boli dokončené aj spevňovacie terénne práce, dobudované inžinierske siete a bol inštalovaný bezpečnostný systém celého areálu.
Ako prvý cestujúci dnes využil možnosť prekročenia hranice na tomto mieste honorárny konzul Holandského kráľovstva na Slovensku Matúš Murajda, ktorý sa vracal zo služobnej cesty na Ukrajine. Hraničný priechod bude zabezpečovať štandardné podmienky pre vybavenie cestujúcich pri prestupe štátnej a colnej hranice Slovenska a zároveň vonkajšej hranice Schengenu. Budú ho môcť využívať peší cestujúci, osobné motorové vozidlá, autobusy a nákladné automobily do 3,5 tony. Jeho nepretržitú 24-hodinovú prevádzku bude zabezpečovať celkove 45 zamestnancov Colnej správy v štyroch smenách.
Prvá etapa obnovy prestavby hraničného priechodu sa uskutočnila ešte v roku 2007, keď sa colná správa zamerala predovšetkým na rozšírenie cestnej siete, odstavných plôch a úpravu chodníkov. Druhá etapa sa začala v septembri tohto roka a trvala celkove tri mesiace. Počas tohto obdobia bol priechod uzavretý a cestujúci museli na Ukrajinu prechádzať vo Vyšnom Nemeckom.
Zo štatistických údajov vyplýva, že hraničný priechod v Ubli využilo od januára do septembra tohto roka na vstupe takmer 237.000 cestujúcich a 133.188 áut smerujúcich z Ukrajiny na slovenské územie. Z našej strany smerom na Ukrajinu vybavili colníci celkove 252.500 cestujúcich a 123.800 automobilov.
 

Vyberte región